Neumann M49b
Nieuwe klassieker in de collectie. De M49 wordt wel de moeder aller microfoons genoemd. De microfoon waaraan alle andere worden gemeten. Een multi-pattern buizenmicrofoon gebaseerd op eerst het M7 en later het K47/K49 kapsel (net als de U47) en de AC701 buis. De eerste microfoon met een op afstand regelbare gevoeligheid en ook de eerste Neumann met de karakteristieke schuine grill vorm. Die schuine vorm is ontworpen om resonantie tussen het kapsel en de grill zoveel mogelijk tegen te gaan.
Na het op de markt komen in 1951 is de M49 snel uitgegroeid tot een klassieker. Naast zijn rol bij klassieke opnames in de Decca Tree (naast de M50) wordt ie in de popmuziek gebruikt voor onder meer zang (vooral een favoriet op vrouwenstemmen), piano, akoestische gitaar, contrabas, strijkers, blazers en drums. Hij onderscheidt zich van de U47 door een iets verder doorlopend en meer aanwezig hoog  en misschien iets minder vol laag, wat de microfoon een heel open karakter geeft, maar wel met de warmte van een buizenmicrofoon.
Dit exemplaar is een naar ‘c’ geupgrade versie uit 1963 met een Telefunken badge. De ‘c’ modificatie maakte de microfoon stiller.